PR

Как идва идеята?

Как идва вдъхновението да покажем Варна на света заедно с вас, ще ни разкажат Нели Недялкова, Тенчо Тенев, Дилян Георгиев и Вергиния Найденова от екип „Маркетинг“.

И откъде дойде вдъхновението за „Една минута Варна“?

Вергиния: В началото мислихме да поставим града в тема за есе – в текст или видео. Хрумна ни също, че архитектурната среда позволява и инициатива за статуя. В някъкъв следващ момент и в подкрепа на различните идеи, потърсихме Варна в търсачките.

Дилян: ... И открихме много видеа, но малко от тях носеха позитивното послание за Варна. В мрежата има страшно много новини от ежедневния живот на града, повече индексирани са тези, в които преобладава негативно съдържание, вероятно защото хората четат с по-голямо любопитство тези новини. И си представихме, ако ние идваме във Варна и потърсим информация за града, дали ще очакваме да видим новинарски хроники или ще ни грабне welcoming посланието, свързано с красивата емоция, която Варна има потенциала да създава.

Нели: Така се появи идеята. Никой от нас не е роден във Варна, но и четиримата обичаме, работим, живеем тук отдавна. И ни харесва.

Тенчо: В проучване на опита от подобни идеи ни вдъхнови всичко, което хората по света правят, за да поканят света в своя град. Интересната локация за всеки от нас може да бъде любопитство и за някой друг. Точно така пожелахме да мотивираме участниците в 1MinuteVarna – да покажат своята гледна точка и емоционално преживяване за Варна.

Нели: Искаме гостите от чужбина да имат представа защо има смисъл да пътуват точно до Варна.

Тенчо: Защото всички първо избираме града, а не хотела.

Ако вие сте участници в 1MinuteVarna?

Нели: Ще изляза от сивото ежедневие и ще се потопя във всичко, което показва емоцията на града. Например дядото с акордеона в Морската градина. Ще мина през всички места, които съм намерила трудно и случайно, и които днес са сърцето на Варна за мен.

Тенчо: Аз ще снимам малките скрити плажове, които нямат тагове в социалните мрежи. Което пък ми напомня уточнението, че в клипа за конкурса участниците могат да излязат от рамките на града и да покажат места около него, които обаче безспорно влизат в туристическата му карта. Побитите камъни не са във Варна, но са близка забележителност. Ще снимам атмосферата и създателите на книжарници, бохо магазинчета, пекарни, барове, които създават различен градски живот. И създават вкусове.

Дилян: Ще се фокусирам в личните малки моменти на удоволствие и радост през разказ за отделни ключови локации или не толкова ключови.

Тенчо: Необходимостта от ново и качествено видеосъдържание за Варна видяхме и в поведението на някои наши гости през годините. Самолетът им каца на летището, после идват в хотела и нямат почти никакви очаквания за Варна, защото са успели да открият информация за забележителностите, но нямат споделено преживяване. В края на почивката тръгват приятно иненадани, а понякога и влюбени във Варна. Една минута е достатъчно време да се влюбиш, нали. Значи можем да им покажем много.

Как свързахте 1MinuteVarna с историята на хотела? 

Дилян: Безспорно връзката е в един любопитен факт. Като символ на туризма във Варна хотел „Интернационал“ е бил домакин на престижен Международен фестивал на рекламния филм.

Тенчо: ... С десет издания от 1971-ва до 1981-ва година.

Вергиния: И сега вече дори обсъждаме идеята как 1MinuteVarna да бъде продължена като конкурс с издание във всяка следваща година.

Посланието ви към участниците?

Вергиния: Забавлявайте се!

Нели: Вижте красотата в малките детайли на улиците, сградите. Всички те са създадени от хората.

Дилян: Покажете на света тази Варна, която обичате; в която живеете постоянно, до която пътувате като турист, в която се връщате, защото ви харесва да го правите.

Колко ценна е 1 минута?

Дилян:  Зависи за какво ще я използваме и с какво ще я запомним, как ще промени живота ни. Минута с любимия човек носи ценността на един живот. Върху това всички се замисляме, нали.

Тенчо: За една минута могат да се объркат много неща и да се обърнат. За една минута обаче можем и всичко да подредим.  

Нели: Една минута винаги ми стига да обясня любовта си.

Вергиния: Една секунда е изключително ценна, какво остава за 60 секунди. Една минута е възможността да оставиш незабравим спомен или да създадеш незабравимо очакване.

За Варна, с любов и вдъхновение

На 18 октомври бяха обявени победителите в 1 Minute Varna  - първият конкурс за авторски рекламен филм, посветен на Варна. Надпреварата бе организирана от „Хотел Интернационал“ АД, като част от програмата по отбелязване на 50-тата годишнина на комплекса.

Видео съдържанието от конкурса има за цел да популяризира черноморската ни столица като туристическа дестинация.

Организаторите на новаторската инициатива  Дилян Георгиев,  Нели Недялкова, Тенчо Тенев, и Вергиния Найденова от екип „Маркетинг и продажби“ на INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites споделиха своите впечатления и планове за конкурса пред Manager News.

 

Конкурсът 1MinuteVarna има за цел да запознае чужденците с Варна по един свеж творчески начин. Смятате ли, че ние, българите също трябва да преоткрием България?

Дилян: Основният мотив зад 1 Minute Varna беше да направим нещо, дори и малко, в посока решаването на един генерален проблем пред туризма ни – имиджът на България като дестинация и в частност – съдържанието, което излиза при търсене в интернет. Искахме да пробваме да „залеем“ пространството със свежо, позитивно съдържание за Варна, с което да достигнем до широка аудитория и хиляди потенциални туристи. Смятам, че постигнахме целта си на първи етап и си доказахме, че около нас има страхотни хора, които могат да творят добро.

Вергиния: Много от нас, макар и живеещи в града, забързани в ежедневието си, забравяме колко хубав е града ни. Гледайки видеата, ние се докоснахме до вътрешното усещане за града на всеки един от авторите, успяхме да видим Варна през 68 различни, но винаги положителни перспективи. Това лично мен ме кара да мисля, че всички обичаме местата, където сме родени и където живеем, в частност България.

Какво научихте от провеждането на конкурса и от участниците в него?

Тенчо: На първо място - че има много повече талантливи хора сред нас, отколкото сме предполагали. Също, че е голямо предизвикателство да мотивираш толкова много хора да работят в една и съща посока, че е изключително вълнуващо, когато някой качи видео - всички се събирахме да гледаме видеата. Най-важното - открихме, че целият този потенциал си стои и чака да бъде призован.

Вергиния: Липсата на инициативи за творците беше споделена от голям брой участници. Много от тях споделиха, че им липсват сцени и проекти за изява. Конкурси от този тип биха помогнали и насърчили младите, да не се отказват, а да правят това, което желаят.

Какво е бъдещето на 1MinuteVarna? Ще се превърне ли в редовно събитие и смятате ли да го допълните с други подобни творчески инициативи?

Нели: Ако положителната “вълна” на 1 Minute Varna не бъде хваната и продължена напред, усилията ни до тук биха били напразни. Определено мислим в посока етап 2 – популяризиране. Например в момента работим върху тематичен календар, който много скоро ще бъде факт.

Тенчо: В краткосрочен план, основната ни цел е да популяризираме в максимална степен страхотните видеа, които вече са публикувани в YouTube канала на конкурса. Надяваме се те да се превърнат в ценен актив за града ни, който години наред да носи позитиви и, защо не, да достигнем милион гледания. Разбира се, оставаме с отворени мисли към бъдещи партньорства и инициативи, за които си оставяме време да помислим.

Защо Варна и регионът са перспективно място за развитие на международен туризъм и какво е мястото на хотел "Интернационал" в това бъдеще?

Нели:  Варна все повече се налага като един от атрактивните градове за посещение в България, а не само като лятна дестинация за почивка. Предизвикателство е обаче да се разгърне икономическия потенциал на туриста, като му се предостави висококачествено преживяване, с достатъчно неща за правене ден и нощ. Тук мисля, че много добре се включва "Интернационал" - целогодишен 5-звезден комплекс, разполагащ с разнообразие от преживявания, събития и услуги.

Дилян: Варна притежава чудесен климат, море с широка плажна ивица, зелена и плодородна земя. Регионът е изпълнен с природни и исторически забележителности. Имаме развита инфраструктура и модерно летище. Пълно е с млади хора, хубави ресторанти и възможности за забавление, ден и нощ, за всички възрасти. Неповторимата и спокойна атмосфера на града се допълва от разположените в близост курортни комплекси. Основно предизвикателство пред региона е свързано със сезонността и стремежа Варна да се налага като много повече от плажна дестинация. Успешно се развиват нишови сегменти като конгресен, игрален, голф, медицински, културен и СПА туризъм, които привличат чуждестранни туристи в крилата и извън летния сезон. Хотел "Интернационал" е един от успешните примери за модерен продукт, чийто екип работи целенасочено за осигуряване на целогодишна заетост и висока степен на удовлетвореност на своите гости и на своя екип.

Автор: Начо Стригулев